Na izmenjavi v Montpellieru v Franciji

V tednu med 3. in 8. marcem 2024 poteka srečanje slovenskih in francoskih dijakov, ki sodelujejo v projektu “Art without borders / Umetnost brez meja”. Prvi del projekta smo gostili na naši šoli v oktobru 2023, tokrat pa so gostitelji dijaki šole Lycée René Gosse iz mesta Clermond-l’Hérault blizu Montpelliera.

1. dan

Potem ko so nas 13. oktobra 2023 Francozi zapustili, je napočil čas, da jim vrnemo obisk v Montpellieru. Začeli smo z zborom na Brniku, s katerega smo odleteli proti Parizu. Večina nas je potovala v ekonomskem razredu, nekaj srečnic pa je bilo zastonj prestavljenih v poslovni razred, kar so izkoristile tudi za ogled Poslovnega salona, ki nam sicer ni tako lahko dostopen. Po odličnih sendvičih, ki smo jih imeli za kosilo, smo odšli naprej v Montpellier. Z izjemo nekaj turbulenc smo imeli dokaj miren let; še posebej tisti, ki so imeli čast uživati lepote prvega razreda. Po pristanku smo brez težav prevzeli prtljago in se z avtobusom, ob prečudovitem sončnem zahodu odpravili proti šoli in našim gostiteljem, ki so nas z veseljem pričakali in nadvse lepo sprejeli. Z njimi smo se odpravili vsak na svoj dom, kjer smo si odpočili od težkega dneva potovanja 🙂

Gaja Helena, Jerneja in Matija

2. dan

Na prvi delovni dan izmenjave smo se zjutraj zbudili v Cleremont l’Héraultu in se z našimi gostitelji pripravili na dan, poln dogodivščin.Ob 8.00 smo začeli program v šoli, kjer nas je nagovoril ravnatelj, g. Viain, nato pa smo našim francoskim gostiteljem povedali nekaj o Sloveniji in Zavodu svetega Stanislava. Po predstavitvi smo se posladkali in nato nadaljevali s skupinskimi aktivnostmi, s katerimi smo se še bolje spoznali. Preizkusili smo se v vlogah arhitektov in ustvarili stolpe iz penic in zobotrebcev. V nadaljevanju programa smo raziskovali moderno arhitekturo Montepelliera in jo nato po skupinah tudi predstavili. Sledilo je težko pričakovano kosilo …

Nato smo odšli na ogled mesta Clermont-l’Hérault. Obiskali smo njihovo cerkev, ki ima značilnosti tako gotike kot tudi romanike, vzpeli smo se tudi na hribček, na katerem ležijo ostanki gradu in prebivajo koze. Videli smo tudi spomenik padlim v 1. svetovni vojni in ostanke železnice, ki je nekoč potekala do mesta. Po ogledu smo se odpravili vsak k svojemu gostitelju domov in preživeli miren preostanek dneva.

Naja in Anja

3. dan

V torek, 5. marca, smo vstali že zgodaj zjutraj in dan začeli s poukom. Nekaj nas je šlo na ragbi, ostali pa smo šli na pouk angleščine, ki je bil prilagojen prav izmenjavi. Izvedeti smo hoteli, ali se vrednote med evropskimi narodi razlikujejo in ugotovili smo, da ni bistvene razlike. Imeli smo tudi kratek kviz o angleški slovnici, v katerem smo zmagali večinoma Slovenci. Nato smo se odpravili v vasico Saint Guilhem le Désert, kjer smo začeli z vodenim ogledom vasice in samostanske cerkve, kjer hranijo relikvije svetega Guilhema in košček Kristusovega križa. Po pikniku in obisku trgovinic na trgu vasi smo se odpeljali do lončarske delavnice. Tam smo iz gline izdelali hiške ali druge arhitekturne elemente. Ogledali smo si tudi muzej, kjer nam je bil zelo nazorno predstavljen postopek izdelovanja gline in nato posod in ploščic. Dan smo zaključili z druženjem z gostiteljskimi družinami.

Lucija, Lucija in Zoja

4. dan

Četrti dan v Franciji nas je popolnoma prevzel. Ogledali smo si zgodovinske spomenike, izkusili nove tradicionalne jedi in na koncu doživeli sončni zahod na obali. A raje začnimo na začetku.

Zjutraj smo se z avtobusom odpeljali v eno izmed večjih mest na francoski mediteranski obali, Montpellier. Po 40-minutni vožnji po labirintu cest nas je voznik avtobusa varno pripeljal v center mesta. Na glavnem trgu smo spoznali naša vodiča, ki sta nas popeljala na slikovit umetnostno-zgodovinski potep po mestu. Vsebina našega ogleda je bila vezana na ulične umetnike, ki temu mestu doprinesejo posebno estetsko izkustvo. Našemu vodiču, ki smo ga z lahkoto prepoznali v množici turistov zaradi njegove oranžne kape, smo sledili od znamenitosti do znamenitosti. Tako smo si ogledali starodavno medicinsko fakulteto in celo splezali na slavolok. Razgled na vrhu je bil preprosto rečeno dih jemajoč … Ogled smo nadaljevali s krajšim sprehodom po ozkih skrivnostnih in temačnih ulicah do zbirnega mesta. Potem smo dočakali zasluženi prosti čas.

Izza naših hrbtov smo zaslišali vprašanje naših francoskih kolegov: “Ali ste že kdaj poskusili francoske takose?” Vsi smo jih začudeno pogledali in enoglasno odgovorili: “Kaj sploh je to?” Premamila nas je skušnjava kulinaričnega doživetja Montpelliera in navdušeno smo sledili svojim gostiteljem. Odpeljali smo nas do najboljše avtentične restavracije v celem mestu. Francoski takosi so nas navdušili in prepričali v ponovno vrnitev v Montpellier. Ker so nam Francozi častili kosilo, nam je ostalo še nekaj denarja za spominke. A čeprav nam je ostalo še nekaj denarja, nam je zmanjkalo časa, namenjenega turističnem pohajkovanju. Tako smo se ob 15.00 počasi odpravili na avtobus in se polni novih doživetji odpeljali nazaj v Clermont l’Herault.

A dneva še kar ni bilo konec. Naši nadvse gostoljubni gostitelji so nekatere izmed nas odpeljali še do morja. Osupnil nas je čudovit razgled mediteranskega morja in čudovite peščene plaže.

Dan smo zaključili s sončnim zahodom, polni nepozabnih spominov in doživetij.

Brina in Katarina

5. dan

V četrtek zjutraj nas je čakalo bogato kulturno doživetje. V spremstvu svojih gostiteljev smo imeli privilegij obiskati rimsko vilo v Lupianu. Takoj ko smo prispeli, sta nas pozdravila vodiča, ki sta nam predstavila zgodovino vile in njenega posestva. Vilo, zakladnico antične arhitekture, krasijo številni mozaiki, ki pričajo o prefinjenosti in umetnosti življenja v tistem obdobju. Vodič nas je popeljal v preteklost in nam podrobno razložil, kako je vila delovala; ustvarjena je bila za proizvodnjo in izvoz vina, oljčnega olja in žit, vendar je služila tudi kot počitniška hiša za lastnikovo družino. Pripovedoval nam je tudi o običajih iz rimskih časov, na primer o tem, da vina niso pili čistega, ampak so ga vedno mešali z drugimi sestavinami, na primer z medom, soljo …

Po ogledu vile smo se z avtobusom odpeljali nazaj do šole, kjer smo se okrepčali s tradicionalnim francoskim kosilom, ki je vsebovalo kar veliko količino vina 🙂 . Po kosilu smo začeli še z našo zadnjo aktivnostjo, v kateri smo morali izpolniti tri naloge. In sicer: najprej smo v sklopu projekta izdelali predstavitev v povezavi z arhitekturo obeh mest – Ljubljane in Montpelliera. Nastali so res zanimivi in unikatni izdelki od cerkva, mostov in knjižnic … Druga naloga je bilo izdelovanje prispevka po dnevih za zaključno skupno revijo. Nastali so izvirni članki in prisotna je bila obilica dobre volje 🙂 . Za zadnjo nalogo smo naredili evalvacijo z dvema kvizoma. Po končanih nalogah smo šli na zaslužen odmor, kjer nas je najprej nagovoril ravnatelj, ki je odprl Evropski kotiček (po vzoru našega), nato pa smo se okrepčali s pecivom in sokom.

Zvečer smo zadnji večer preživeli z gostitelji, nekateri smo šli skupaj na večerjo, drugi pa po svojih načrtih. To je bil naš zadnji dan izmenjave v Franciji. Sledila je le še vožnja domov naslednje, petkovo jutro.

Jerneja

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content