V prestolnici Evropske unije (in deželi čokolade)

Po uspešno izvedeni in s samimi presežniki v povratnih informacijah opisani izmenjavi na Škotskem se je nova skupina dijakov že tri tedne kasneje (11.–15. septembra 2022) veselila potovanja v Belgijo, na obisk v flamsko mestece Torhout, kjer nas je gostila partnerska šola Sint-Josefsinstituut. Na letalo so nas spremljali tudi glasbeni instrumenti, saj se nam je obetalo sodelovanje v improviziranem Erasmus+ orkestru!

Led je bil med učenjem petja in igranja ljudskih pesmi hitro prebit, gostitelji in gostje so se uglasili in ubrano preživljali čas ob kaligrafskem ustvarjanju priponk z imeni, slikanju nacionalnih simbolov na ploščice, učenju flamščine in športnem razgibavanju. Po popoldanski vaji smo trem ljudskim oz. ponarodelim napevom (škotski pesmi Loch Lomond, belgijski t’Smidje in slovenski Marko skače) pridružili še plesne korake.

Naslednji dan je zaznamovalo potovanje v glavno mesto Belgije (in hkrati EU), kjer smo med ogledi dodobra obkrožili center mesta, se okrepčali na lokalni tržnici, kjer so hrano ponujale različne evropske (in svetovne) kuhinje, nato pa smo se družno porazgubili po Parlamentariumu – interaktivnem centru za obiskovalce Evropskega parlamenta, ki skriva nešteto obrazov in zgodb z vseh koncev Unije. Nekatere so pritegnili koščki zgodovinske sestavljanke, druge znani obrazi politikov, ki zastopajo naše države v Evropskem parlamentu, druge so nagovorile osebne izpovedi in zgodbe državljanov Evrope.

V sredo smo skupaj z belgijskimi in škotskimi dijaki obiskali s kanali prepredeni Brugge. Tam smo si ogledali muzej čokolade, ki pripoveduje zgodbo o ploščici čokolade ali čokoladni pralini – od kakavovca na plantaži preko oceana do tovarne čokolade. Izvedeli in okusili smo, zakaj je prav belgijska najbolj okusna. Sledilo je nekaj prostega časa, po katerem smo v slikoviti stari mestni pivnici skupaj pojedli kosilo, ki so ga za nas pripravili gostitelji. Sledil je ogled mesta z ladjico, ki smo se udeležili kljub temu da je močno deževalo in da so bile ladjice brez streh. Tako smo dobili unikaten razgled na popularno (staro in lepo) mestno arhitekturo skupaj s humornimi komentarji vodiča.

Po zadnjih dveh prostih urah v Bruggu smo se z vlakom odpravili nazaj v šolo. Sledila je generalka pred koncertom, na katerem smo vsi poleg ljudske belgijske in ljudske škotske pesmi peli tudi Marko skače.

V četrtek zjutraj smo se (le s težavo) poslovili od naših gostiteljev, ki so najprej tekli za našim vlakom, nato pa le odšli v šolo, medtem ko smo se mi skupaj s Škoti ponovno odpeljali v Brugge. Tam smo se poslovili še od Škotov in se odpravili v mesto, kjer smo imeli še zadnji prosti čas, medtem ko smo čakali na avtobus, s katerim smo se odpeljali do letališča. Tam nam je preostal le še let v Slovenijo.

Kovčki in torbe so bili tako na poti nazaj nabito polni čokolad in vafljev, v telefonskih imenikih in aplikacijah so bili shranjeni novi stiki, v zraku pa je bila ob odhodu obljuba ponovnih obiskov na vseh treh koncih Evrope, od koder prihajamo. Prav ta obljuba je za mlade najlepši spominek s potovanja v tujino, za spremljevalce pa zagotovilo, da je namen potovanja izpolnjen: še za spoznanje bogatejši smo, saj smo ugledali v tujcih prijatelje.

Spodaj si lahko ogledate naš improvizirani mednarodni Erasmus+ orkester (ki igra brez not, le po posluhu!) in spremljevalni pevski zbor, ki prepeva v treh jezikih:

Loch Lomond

Marko skače

t’Smidje

Zapisali: Amadej Čižman, Matias Andres Rant, Jure Kotar in Valerija Lah Peternel, šolska koordinatorka projekta

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content