Slavnostni koncert, posvečen sv. Stanislavu Kostki ter slovenskim in poljskim žrtvam prve svetovne vojne

Koncert ob 450-letnici smrti Stanislava Kostke ter 100. obletnici zaključka prve svetovne vojne sta s svojo prisotnostjo počastila Njegova ekscelenca predsednik Državnega sveta Republike Slovenije gospod Alojz Kovšca in Njegova ekscelenca predsednik Senata Republike Poljske gospod Stanisław Karczewski.

Slavnostni koncert, posvečen sv. Stanislavu Kostki, zavetniku Zavoda, ter slovenskim in poljskim žrtvam prve svetovne vojne, ki sta ga skupaj pripravila Zavod sv. Stanislava in Veleposlaništvo Republike Poljske v Sloveniji, se je odvijal 22. marca v dvorani Matije Tomca.

Gostitelja sta bila ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore in gospod Paweł Czerwiński, veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji.

Navzoče sta s svojo prisotnostjo počastila Njegova ekscelenca predsednik Državnega sveta Republike Slovenije gospod Alojz Kovšca in Njegova ekscelenca predsednik Senata Republike Poljske gospod Stanisław Karczewski. Njuni ekscelenci sta se pred začetkom koncerta vpisali v knjigo častnih gostov. Predsednika senata je spremljala 30-članska delegacija, v kateri so bili senatorji, gardisti in drugi pomembni gostje.

Koncert se je začel s himnama Republike Slovenije in Republike Poljske.

Ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore je v pozdravnem govoru izpostavil vodilo sv. Stanislava Kostke “za več sem rojen”. Življenjsko zgodbo mladega Stanislava Kostke, ki je prezgodaj umrl, je primerjal z burno zavodsko zgodovino. Spomnil se je žrtev prve svetovne vojne in svoj nagovor sklenil s povabilom nam vsem, “da bi postali graditelji miru”.

Predsednik Senata Republike Poljske gospod Stanislaw Karczewski je v svojem govoru izpostavil skupno usodo Poljakov in Slovencev. Oba naroda sta v preteklosti izgubila svoji državi. Trudita se ohranjati spomin in narodno identiteto. Poudaril je pomen nekaterih pomembnih poljskih mož za poljsko in širšo evropsko zgodovino. Govoril nam je o življenju sv. Stanislava Kostke in o tem, kako se je na Slovenskem pod okriljem Cerkve ustanovila šola, ki nosi njegovo ime in se trudi mladim posredovati njegove vrednote. Za njihov trud se je zahvalil vsem učiteljem, vzgojiteljem in profesorjem. Izrazil je veliko veselje, da je lahko prišel v zavod, ki ga je pred leti obiskal papež Janez Pavel II. V veliko zadovoljstvo mu je bilo, da smo skupaj obeležili 100. obletnico konca 1. svetovne vojne.

Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije gospod Anton Kovšca se je v svojem govoru sprehodil po zavodski zgodovini. Povedal je, da je Zavod sv. Stanislava zaslužen za temelje slovenskega šolstva. Besede “Čudna so pota Gospodova” je povezal z začetki zavoda, ko je ustanovitelj škof Janez Bonaventura Jeglič postavljal temelje zavoda z namenom, da bi se tu izobraževali mladi. Vojna je to prekinila in zavodski prostori so služili čisto drugim namenom. Vendar “človek obrača, Bog obrne” in zavodski prostori sedaj spet služijo temu, za kar so bili ustanovljeni.

Govor predsednika Državnega sveta Republike Slovenije

Koncert sta skupaj pripravili Glasbena šola in Škofijska klasična gimnazija. Na odru je bila razstavljena slika Staneta Kregarja z naslovom Bitka. Učenci in dijaki pod vodstvom svojih mentorjev so pripravili preplet poljskih in slovenskih skladb in umetnostnih besedil.

Programski list

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content