Duhovna misel

3. adventna nedelja

»Veselite se v Gospodu zmeraj; ponavljam vam, veselite se« (Flp 4,4). Kako spodbudne so radostne besede apostola Pavla, ki nas s 3. adventno nedeljo, ki jo imenujemo nedelja veselja (gaudete), popeljejo v zadnji del letošnjega adventa. Skupaj s prerokom Sofonijem nam dajeta razloge našega upanja in veselja: »Gospod je namreč blizu« (Flp 4,5). Že jutri namreč začenjamo z božično osemdnevnico, ko bomo prepevali in brali različne tekste, ki nas bodo uvajali v skrivnost in doživetje božiča. Morda se tudi mi skupaj z različnimi ljudmi iz današnjega evangelija sprašujemo, kaj nam je storiti. Kaj bi nam odgovoril Janez Krstnik? Splošnega odgovora ni. Vsak ga mora slišati sam, zase, da bo lahko v skupnost prinesel tisti mir, ki ga vedno znova deli Gospod. Pavel nas spodbuja, da ostanemo v molitvi, prošnji in zahvaljevanju – trojna drža, ki nam je kar znana. Pa vseeno včasih pretežka. A sad te drže je neprecenljiv: »Božji mir, ki presega vsak um, bo varoval vaša srca in vaše misli v Kristusu Jezusu« (Flp 4,7). Z besedami papeža Frančiška lahko rečem, da »srečno pot skozi advent, da srečamo Gospoda. Naj bo to čas upanja, ko gremo naproti Gospodu, ki nam prihaja naproti. Naj bo čas upanja! Resničnega upanja, utemeljenega na zvestobi Bogu in na naši odgovornosti«.

V temne noči in dneve zadnjega adventnega tedna, saj v ponedeljek po 4. adventni nedelji že obhajamo sveti večer, pa kot majhna, drobna, pa vseeno močna lučka prihaja betlehemska luč miru. Letos nam poslanica betlehemske luči miru zaželi:

Plamen je v mojih rokah. Gori in me greje. Prepričala me je njegova toplota in privabila njegova svetloba. Zdaj imam priložnost, da ga širim naprej – poiščem bližnjega, začutim njegovo stisko, se darujem zanj in mu pomagam.
Toda kako?
Ko sprejmem mir v svoje srce, sem podoben sve
či, ki je sprejela plamen. Da ohrani plamen, mora sveča goreti. Prav tako moram jaz, da ohranim mir, darovati samega sebe. Vendar sveča z gorenjem izginja, človek pa nikoli ne izgine, če gori iz ljubezni.
Vem, da nas je ve
č, ki gorimo. Skupaj lahko ustvarimo mogočen ogenj, ki ga ne bo pogasil noben nemir.

Delimo plamen – zanetimo mir

Martin Zlobko

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.