Duhovna misel

6. velikonočna nedelja

V današnjem evangeliju nas Gospod Jezus kliče: "Ostanite v moji ljubezni". 'Po domače' rečeno bi to bilo: "Želim si, da bi me imeli radi, kakor vas imam tudi jaz rad." To je obojestranska ljubezen. Želi si, da bi ljubezen med Njim in nami uspela - da ne bi bila le enostranska ali nesrečna.

Morda še nisi doživel/-a, da je ta ljubezen resničnost, morda te to še čaka, ampak to je resničnost: čisto osebno in zares te ima Jezus rad. Če tega še nisi doživel/-a, lahko v evangeliju najdemo tudi odgovor. Pa poglejmo.

Jezus pravi, da je sam doživel, kako ga ima Oče rad in zanj daje življenje. ("Kakor je Oče mene ljubil, sem tudi jaz vas ljubil.") Iz tega veselja, ker sam to doživlja, želi, da bi tudi ljudje doživeli, kako je, če te ima nekdo močno rad. Iz Jezusovega življenja sklepamo, da ljubezen pomeni,

 • da si tej osebi pomemben/-na predvsem ti (in ne najprej tvoje lastnosti/zasluge ...)
 • da nima predsodkov (Jezus sprejme reveže vseh sort)
 • da vrača upanje in življenje (Gospod ozdravi duhovno in telesno brezupne primere)
 • da žrtvuje celo sebe.

Tisti, ki so to doživeli in so bili nad tem navdušeni, so podobni biljardnim kroglam.
Ko se vanj zaleti ena krogla, gredo naprej tudi ostale: ko nekdo začuti, kako lepo je, ko te ima nekdo rad, želi tudi drugim posredovati to izkušnjo. Na ta način letijo te "biljardne krogle" Božje ljubezni v svet. Če kdo tega še ni doživel, so morda za to odgovorni bližnji, če bi seveda to lahko posredovali, pa še niso.

Kogar se je že dotaknila Božja ljubezen, pa naj le gre naprej in najde še dve, tri "biljardne krogle" in jih požene v gibanje. Ob tem se lahko zgodi, da je krogli morda zmanjkalo "gibalne količine" (kdor bere, naj razume: zagona) in se ustavlja. Nič hudega! Naj kliče Boga, o katerem je Jezus rekel, da bo "dal, kar koli ga boste prosili v mojem imenu." Naj da zagona in veselja.

Prosímo ga torej za to, da bi kot biljardna krogle posredovali Božjo ljubezen med svoje varovance in sodelavce, da bi se jih tudi prek nas dotaknil Jezus s svojo ljubečo roko.

Gregor Bregar
 • GLASBENA ŠOLA
  [email protected]
  Tajništvo: (01) 58 22 241
  Zbornica: (01) 58 22 251
  Ravnatelj: (01) 58 22 207
   

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Accessibility