Duhovna misel

1. adventna nedelja

Lahko bi vam voščil kar srečno novo leto. Brez pomote, saj je danes prvi dan v novem cerkvenem letu, ki nam predstavlja nekakšno enotno duhovno pot za katoličane po vsem svetu, ki ji bogoslužje narekuje ritem.

To duhovno pot začenjamo z adventnim časom, ki je čas dejavnega pričakovanja.
Na spletnem portalu našega nacionalnega medija sem prebral naslov: Z adventom se začenja priprava na božič. Zveni bolj kot nekakšna pokristjanjena različica "veselega decembra", kjer se vse vrti okrog božiča. Advent je toliko priprava na božič, kolikor je božič praznik prihoda Odrešenika. Pričakovanje v adventu ni nič drugega kot pričakovanje odrešenja. Odrešen pa sem, ko sem z Bogom. V adventu se ne pretvarjamo, kot da se Odrešenik še ni rodil. Njegov prihod nam je že vir upanja. Že smo odrešeni, a odrešenje še ni v polnosti uresničeno v nas in v stvarstvu kot celoti. Vsi imamo tudi izkušnjo mnogih malih neodrešenosti. Zato pričakujemo polno uresničenje odrešenja v Kristusovem drugem prihodu. Do takrat pa živimo v vmesnem času, razpeti med "še ne" in "že", ko naj bi dejavno pričakovali odrešenje, ki se dinamično uresničuje v nas, bolj ko Bogu puščamo prostor v našem življenju. Samo pasivno pričakovanje (češ, upajmo, da pride, če pride), je podobno duhovni zaspanosti. V evangeljskem odlomku pa smo bili spodbujeni k budnosti, k pozornosti. Duhovna zaspanost je stanje, v katerem človek sicer ima ideale za svoje življenje in priznava krščanske vrednote, vendar v konkretnih odločitvah dela kompromise in zamenja večno za trenutno, absolutno za relativno. Bog lahko počaka. Toda ali lahko tudi mi? Sporočilo adventa pravi da ne. Ne čakajmo, raje dejavno pričakujmo.

Trije tedni in nekaj dni ni veliko časa. Naredimo inventuro našega odnosa do Boga, bližnjih in samega sebe. Naredimo si načrt in si izberimo na teh treh področjih eno čisto konkretno neodrešenost. Storimo kaj za spremembo, odprimo se božjemu delovanju v teh stvareh. Morda za nekoga to pomeni 15 minut časa ob isti uri dneva za molitev, opustitev pikrih pripomb v komunikaciji z najbližjimi, odpoved večernemu drsenju po telefonu na račun počitka ... Kako bom dejavno pričakoval odrešenje?

Gašper Kočan

  • JEGLIČEV DIJAŠKI DOM
    jdd@stanislav.si
    Zbornica: (01) 58 22 255
    Mobi: (040) 632 895
    Tajništvo: (01) 58 22 258

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.