Duhovna misel

Med Gospodovim vnebohodom, ki smo ga praznovali minuli četrtek, in praznikom Svetega Duha - binkoštmi, Cerkev obhaja čas molitve in čuječnosti. Lahko rečem, da se tudi mi danes zbiramo v naših dvoranah zadnje večerje in skupaj prosimo: Pošlji nam Duha, Svetega Duha, da prežari naša srca, da bodo v duhu apostolov bolj enodušna. Pošlji nam Svetega Duha, ki bo naša klecava kolena utrdil in naredil naše korake trdnejše. Pošlji nam Svetega Duha, da bomo lahko skupaj z Gospodom pogled dvignili k Očetu, kjer je spokojnost in mir. Bogoslužje Cerkve nas torej vabi k odprtosti naših src in teles, da z visoko dvignjeno "oranto" (molitveno držo prvih kristjanov, kjer se roke vzpenjajo v nebo) pričakamo ogenj Svetega Duha, ki naj napolni zadnje kotičke našega zavoda in naših družin ter odnosov.
Ostajajmo skupaj z apostoli in Marijo, Marijo Pomagaj, katere praznik obhajamo na današnjo nedeljo. Marija Pomagaj je povezana tudi z našo hišo, saj je bil naš ustanovitelj škof Jeglič velik častilec Marije. V dvorani Matije Tomca na levi strani spredaj lahko najdemo tudi kopijo brezjanske podobe Marije Pomagaj, ki verjetno blagoslavlja marsikateri slovenski dom. Več o milostni podobi in njeni zgodovini si lahko preberete v članku.
V sredo obhajamo god bl. Alojzija Grozdeta, katerega relikvije imamo v oltarju kapele Dobrega pastirja. V nedeljo je slovesni praznik binkošti, prihoda Svetega Duha, ki ga praznujemo 50. dan po veliki noči. S tem praznikom tudi sklepamo velikonočni čas. Hkrati letos sovpade tudi s sklepom šmarnične pobožnosti. Prav lepo, saj je Marija tudi ena prvih udeležencev binkoštnega razlitja Duha.
Blagoslovljen teden vam voščimo in ne pozabite: "Gospod ostaja z nami vse dni do konca sveta" (kot se 365-krat pojavi podoben zapis v Svetem pismu - za vsak dan v letu).

Martin Zlobko

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.