Duhovna misel

26. nedelja med letom

Saj ne vem ... ali naj strašim, ali vzpodbujam.

Bom rajši vzpodbujal! 😉

Na začetku pa vendarle malce opozorim, da je nevarno mišljenje v smislu: Jaz sem dober človek in zato ga kdaj pa kdaj lahko malo »pobiksam«! Na primer: »Cel dan sem pridno delal, zdaj si pa lahko za nagrado privoščim 6 pločevink piva« … ali pa: »Svoje obveznosti sem izpolnil, zdaj pa lahko celo popoldne ˈvisimˈ na medmrežju.« Bog nas po preroku Ezekielu opozarja, da nas takšno razmišljanje lahko stane celó večne sreče … (Če pa se pravični odvrne od svoje pravičnosti, če ravna krivično in zato umre, umre zaradi krivice, ki jo je počenjal.

Hkrati pa nas Bog tudi vzpodbuja, saj doda: »Če se krivični odvrne od krivičnosti, ki jo je počenjal, in ravna po pravu in pravičnosti, si reši življenje.« 

Zanimivo dejstvo je, da kadar nekdo, ki je bil slab, postane dober, lahko za seboj na boljše potegne še mnoge druge.  

To potrjuje izkušnja Mika Ligtnerja, ki je bil v mladosti uspešen igralec ameriškega nogometa. Slava ga je nekoliko zanesla. Začel je piti, kaditi travo, menjati ženske po tekočem traku itd. Ker njegova mama ni vedela, kaj naj naredi, da bi se poboljšal, mu je »težila« toliko časa, da je šel z njo v Medžugorje. Tam ga je načeloma pustila pri miru, prosila ga je le, naj gre k spovedi. Dejala mu je: »Če ne greš zaradi sebe, to naredi zaradi mene.« Jezni Mike je sklenil, da bo duhovniku povedal vse in to tako direktno, da »mu bo kri tekla iz ušes!« Pri spovedi je doživel močan Božji poseg v svoji notranjosti, kar ga je do dna šokiralo. Pozneje je postal duhovnik. 

Poslušal sem njegovo pričevanje v Medžugorju, ki ga je končal z besedami: »Dragi mladi. Vem da ste nekateri tukaj zaradi žuriranja, drugi zaradi prijateljev, tretji zaradi kakšnih drugih razlogov. Nič drugega vas ne bom prosil. Prosim vas le tole: pojdite k spovedi. Če ne greste zaradi sebe, to naredite zaradi mene.« 

Čeprav tudi jaz nisem imel namena, da bi šel k spovedi, sem šel. In potem sem spovedoval dolgo dolgo. Toliko ljudi, kot sem jih videl tedaj, nisem videl pri spovedi nikoli prej. 

Oktober je mesec rožnega venca. Namenimo kakšno desetko zase in za druge – da postajamo taki, da bo tudi zaradi nas Bog na boljše potegnil še koga. 

Pa lep teden želim!

Marko Čižman

  • JEGLIČEV DIJAŠKI DOM
    [email protected]
    Zbornica: (01) 58 22 255
    Mobi: (040) 632 895
    Tajništvo: (01) 58 22 258

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content