Zbori Zavoda sv. Stanislava in Europa Cantat

Na letošnjem vseevropskem festivalu zborovskega petja Europa Cantat, ki ga med 16. in 25. julijem gosti Ljubljana, sodelujejo tudi Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in Komorni zbor Megaron.

Europa Cantat Festival je eden največjih mednarodnih glasbenih festivalov na svetu, ki povezuje pevce, skladatelje, zborovodje, instrumentaliste in založnike, letošnja izvedba pa bo zaradi epidemije žal nekoliko prilagojena in okrnjena.

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije se je poleti 2018 udeležil festivala Europa Cantat v Estoniji. Pevke in njihova zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič so takrat zastopale Slovenijo kot naslednjo gostiteljico festivala, zato jim je bila predana tudi festivalska zastava.

Na letošnjem festivalu v Ljubljani se je zbor predstavil s samostojnim koncertom v sredo, 21. julija, ob 21. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Program s podnaslovom PODARIM PESEM je vključeval dela slovenskih (T. Bec, D. Močnik, S. Vovk, Gallus) ter tujih skladateljev (Jennefelt, Ešenvalds, Patriquin, Hyokki idr.).

Članice zbora so takole ubesedile svoje občutke:

Petje nam ne predstavlja le dolžnosti, ampak tudi hobi, zato smo si tudi med poletjem z veseljem vzele čas zanj. K odločitvi pa je gotovo pripomogla tudi odlična družba in pristni odnosi, ki smo jih spletle tako med sabo kot tudi z dirigentko. V sklopu festivala Europa Cantat smo se najbolj veselile enotedenskih intenzivnih vaj, kar je za nas pomenilo ponovno srečanje, in koncerta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ki je tako za vsako posameznico kot tudi za zbor velika priložnost in prva priložnost, ko bomo skupaj zapele na odru po dobrem letu in pol. Priprava na koncert je bila zelo intenzivna in za vse nas naporna, saj smo po tako dolgem premoru pele kar cel teden. Za to smo morale veliko žrtvovati, vendar nam ni žal, saj smo medsebojne odnose le še poglobile in obnovile naše veselje do petja. V programu pojemo tako veliko del slovenskih skladateljev kot tuje glasbe, kar je za nas predstavljalo izziv učenja drugih jezikov in menjanja različnih pevskih tehnik.

Posnetek radijskega prenosa koncerta

Vodja glasbenih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava Damijan Močnik je tudi podpredsednik glasbene komisije Europa Cantat, ki je dve leti pripravljala program in ga skupaj z organizatorji sproti prilagajala epidemiološki situaciji, prav tako je bil glavni glasbeni svetovalec za glasbeno podobo otvoritvene slovesnosti in koncertov predstavitve slovenske glasbe mednarodnemu občinstvu. Žal je bilo mogoče izvesti le majhen delček načrtovanega glasbenega programa.

Poleg Dekliškega zbora je v koncertnem ciklu Prisluhni Sloveniji skupaj s Komornim zborom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana nastopil tudi Komorni zbor Megaron pod vodstvom Damijana Močnika. Njihov koncert je bil v četrtek, 22. julija, ob 17. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Komorni zbor Megaron je predstavil slovensko sakralno glasbo od Jacobusa Handla Gallusa naprej in slovensko romantično glasbo.

Posnetek radijskega prenosa koncerta

Posebno vlogo je imel na festivalu Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, s katerim so v delavnicah na raziskovalnih ateljejih več dni delali različni zborovodje, sodeloval pa je tudi pri skupnem petju pod vodstvom Jana Schumacherja.

Oba zbora, ki ju vodi Damijan Močnik, sta sodelovala tudi na koncertih Zapojmo Sloveniji v nedeljo, 18. julija.

V okviru festivala je bila na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli do konca julija na ogled razstava Zborovska fotopromenada, kjer je bil z več fotografijami prav tako zastopan Zavod sv. Stanislava.

Omeniti velja, da je lepo število sedanjih in nekdanjih dijakov Škofijske klasične gimnazije tudi članov drugih zasedb, sodelujočih na festivalu, med njimi Zbora sv. Nikolaja Litija, ki je sooblikoval slavnostno odprtje festivala, in Komornega zbora KGBL.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content