Duhovna misel

Jezus Kristus, Kralj vesoljstva
Praznujemo nedeljo Kristusa kralja. Dejstvo, da je Jezus Kristus kralj sveta, so kristjani verovali že od samega začetka in skozi vso zgodovino. Sam praznik pa je za vso Cerkev uvedel papež Pij XI. v obdobju totalitarizmov, da bi utrdil zavest, da so vsa ta vladarstva minljiva, le eden – Kristus kralj – pa ostaja večen. On, ki je Alfa in Omega, vso zgodovino vodi polnosti odrešenja naproti. Prosimo ga, naj ne bo le kralj sveta, pač pa tudi kralj naših src. Naj vodi naše misli, besede in dejanja.
In kako vlada Kristus kralj? Kakšno je njegovo kraljestvo v primerjavi vladarstvi sveta?
  • Kralj sveta se rodi v jaslih. Že od svojega rojstva je blizu ubogim in s svojo skromnostjo kaže na dejstvo, da je prišel za vse.
  • Ko ga nadalje želijo postaviti za kralja, se umakne na goro, da bi molil. Beži pred svetno slavo in se zaveda, da Njegovo kraljestvo ni od tega sveta.
  • Jezus je kralj, ki uči z zgledom. Kako zelo nas motijo tisti, ki nekaj učijo, drugo pa delajo. Jezus resnico svojega oznanila potrdi s smrtjo na križu. Je utelešena Božja beseda.
  • On je kralj, ki vlada s križa. Njegova krona je trnje in njegov prestol je križ. On je kralj, ki je nase prevzel kazen svojih služabnikov in jim s svojo smrtjo dal življenje.
  • Vse nam daje. Ko je lačen, si ne spremeni kamna v kruh. A kasneje pomnoži 5 hlebov kruha, da nasiti več tisoč glavo množico. In za svet, ki je lačen in žejen Boga, si da prebosti srce. Našo lakoto teši s svojim svetim telesom in našo žejo s svojo krvjo ...
  • Je kralj, ki svoje služabnike kliče za prijatelje in jim daje deleža v svojem kraljestvu. Kraljestvu ljubezni, pravičnosti in miru.
To je kralj, ki mu je edino vredno služiti. Ki kliče k služenju, a pusti, da na njegov klic odgovorimo v svobodi. Svobodno se mu zatorej izročimo. Prosimo ga, naj On kraljuje našim srcem. Naj vodi naše misli, besede in dejanja. In tako tudi po nas v ta svet prinaša Božje kraljestvo. Kraljestvo ljubezni, pravičnosti in miru.

Peter Čemažar

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content