Duhovna misel

1. adventna nedelja

Začeli smo adventni čas in prižgali prvo svečo na venčku. Štiri sveče predstavljajo štiri adventne nedelje. Vsak plamen bo prinesel več luči in topline. Gre za klic: To, kar storimo navzven, naj odseva tudi v naši notranjosti: bližje ko smo božiču, več luči in topline naj bo v naših srcih in odnosih. Ko v deželo prihaja zimski mraz in narava na nek način umira, naj zimzelen venec izraža naše nevenljivo hrepenenje po Jezusu.

O tem nam spregovori predvsem Božja beseda, ki je v prvih dveh tednih osredotočena na Jezusov drugi prihod, v zadnjih dveh tednih pa govori o Jezusovem prvem prihodu na svet.

Pred dvema tisočletjema je Bog Sin prišel med nas kot majhen otrok. Z nami ga je zeblo, z nami je jedel in pil, z nami se je veselil in z nami je jokal. Štirideset dni po vstajenju se je vrnil k nebeškemu Očetu, pred tem pa večkrat jasno napovedal, da bo prišel na svet še drugič: ne več kot majhen otrok v skritosti jaslic, ampak kot Božji Sin, ki ima v rokah oblast nad celotnim stvarstvom, in takrat ga bodo očitno prepoznali vsi ljudje: tisti, ki so mu postajali iz dneva v dan bolj podobni, bodo takrat neizmerno srečni, tisti pa, ki so mu vedno znova obračali hrbet, bodo doživeli stisko.

Adventno pričakovanje Jezusa ni v velikih nakupih in norih zabavah, ampak v treznosti duha in spokornosti srca. Ta pomeni moje vsakodnevno spraševanje: Kaj me z Bogom zbližuje oz. kaj me od Njega oddaljuje? Pri tem mi lahko na primer pomagajo naslednji napotki:

1. Pogosteje in bolj iskreno lahko prejmem sveto obhajilo.

2. Grem k spovedi.

3. Jezusu povem vsak dan nekaj (npr. pet) prošenj, nekaj zahval in nekaj stvari, ki jih obžalujem.

4. Svoje srce preneham hraniti "z drsanjem" po ekranih, ampak z branjem in premišljevanjem Božje besede in pogovorom z Gospodom o vsem tem.

5. Načrtno razmislim o tem, kako vplivam na druge ljudi (v dobrem in v slabem smislu) in glede tega sprejmem kakšno odločitev.

6. Naklonim lahko tudi dar za uboge v okviru adventne akcije (pomoč revnim družinam v Bocvani).

Z dobroto sprejmimo Jezusa, ki se nam bliža v skromnosti in ponižnosti, da se nas bo razveselil, ko pride v slavi.

Zavodski duhovniki Vam želimo blagoslovljen adventni čas!

Gregor Bregar

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.