Vzgajajmo skupaj

Šola za starše 2021/22

VABILO NA PREDAVANJE ZA STARŠE

»KAKO PREŽIVETI ŠE ENO KORONSKO LETO?«

v PETEK, 8. 10. 2021, OB 17.30 v DVORANI MATIJE TOMCA v ZAVODU SV. STANISLAVA

Predavanje doc. dr. Andreje Poljanec, univ. dipl. psih., spec. zak. in druž. terap., je namenjeno staršem vseh enot Zavoda sv. Stanislava.

Vsebina srečanja: Zapletena zdravstvena, družbena in šolska situacija močno odzvanja tudi v družinskih odnosih. Vse skupaj postaja naporno, nas jezi, nekatere plaši … Kako ob vsem tem ohranjati navihanost in iskrivost? Razvijati fleksibilnost kot elastiko? Kako ne obupati nad učenjem učinkovitega pomirjanja, ko so vsi otroci doma? Kako navdušiti otroke za lepe stvari in razvijati hvaležnost in velikodušnost?

V tem šolskem letu za starše pripravljamo še posebno presenečenje. Pod vodstvom dr. Andreje Poljanec organiziramo 6 zaporednih skupinskih srečanj za starše z naslovom »Prisluhnimo sebi in otrokom«. Več o srečanjih boste izvedeli na predavanju oz. vam bomo vabilo poslali naknadno, na predavanju pa lahko spoznate predavateljico in njen način dela.

Predstavitev predavateljice:

doc. dr. Andreja Poljanec, univ. dipl. psih, spec. zakonske in družinske terapije

Je mamica petih navihanih otrok, starih od 12 do 22 let, ki so jo še posebej navdušili za razvoj rahločutnosti in odpravljanja kaznovanja ter nasilja iz starševskih pojmov. Sicer pa se z otroki in družinami ter raziskovanjem odnosov ukvarja tudi na svoji poklicni poti. Tako v njenih knjigah (Rahločutnost do otrok, Rahločutno starševstvo, Med dvema ognjema, slikanicah Moj svet in Starševstvo) kot v mnogih člankih in v medijih pričuje o pomenu čustvenega stika in razvijanju empatije kot temelju zdravih človeških odnosov in sreče.

Je vodja študija Psihologija na Univerzi Sigmunda Freuda Dunaj v Ljubljani ter soustanoviteljica in strokovna vodja Študijsko-raziskovalnega centra za družino.

Obožuje naravo in v njej vidi Božje delo ter si, če se le da, v težavah poje in žvižga.

Veselimo se srečanja z vami v živo!

Na predavanju je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni ali testiran): v skladu z navodili NIJZ in odlokom vlade RS za zajezitev širjenja novega koronavirusa morajo vsi, ki vstopajo v Zavod sv. Stanislava, izpolnjevati pogoj PCT. Vljudno vas prosimo, da pridete na predavanje dovolj zgodaj in nam predložite ustrezna dokazila.

 

 

Šola za starše 2020/21

Tako kot je drugačen in poseben čas, v katerem se nahajamo, tako bo drugačna tudi zasnova in izvedba Šole za starše v šolskem letu 2020/2021. Odločili smo se za niz več krajših posnetkov, ki jih bodo za nas pripravili različni strokovnjaki s področij vzgoje in odnosov. Približno enkrat na mesec vam bodo ravnatelji enot poslali povezavo do videoposnetka, sveže objave pa lahko spremljate tudi v zavihku Vzgajajmo skupaj (Šola za starše).

Tematike bodo vezane na vrednote, ki izhajajo iz škofovskega gesla letošnjega jubilanta dr. Alojzija Šuštarja in za katere želimo, da se okrepijo in poženejo še močnejše korenine tudi v našem zavodu.

Preden besedo predamo našim cenjenim gostom, vas v tem nagovoru k spremljanju vsebin vabi tudi g. direktor, mag. Anton Česen.

 

Mesec junij: Sreča

Letošnjo Šolo za starše bomo zaokrožili z razmišljanjem o sreči. O njej bo spregovoril mag. Gregor Celestina, ki je več let kot kaplan deloval pri nas v Zavodu sv. Stanislava, sedaj pa kot spiritual deluje v Bogoslovnem semenišču.

S tem videoposnetkom zaključujemo letošnjo, nekoliko drugačno, šolo za starše. Hvaležni smo vsem gostom, ki so z nami podelili razmišljanje o vrednotah, ki izhajajo iz škofovskega gesla letošnjega jubilanta dr. Alojzija Šuštarja.

Hvala, ker ste bili z nami!

 

Mesec maj: Potrpežljivost

Tokrat nas bo nagovorila ga. Veronika Vizjak, profesorica španščine na Gimnaziji Jožeta Plečnika ter mati dijakinje ŠKG. V preteklosti so se v družini soočili z resno boleznijo sina, ki je oslepel.

V nagovor o potrpežljivost bo vpletla svoje bogate izkušnje, ki jih je pri tem pridobila.

Mesec marec: Ljubezen

Ga. doc. dr. Andreja Poljanec, psihologinja in spec. zakonske in družinske terapije, je strokovna vodja Študijsko-raziskovalnega centra za družino in vodja študijskega programa Psihologija na Fakulteti Sigmunda Freud v Ljubljani. Je mama petih otrok in avtorica številnih znanstvenih in strokovnih člankov in knjig.

V tokratnem prazničnem času bo z nami podelila razmišljanje o ljubezni, povezanosti in bližini.

 

Mesec februar: Samostojnost

Naš tokratni gost je g. Miha Ruparčič, zakonski in družinski terapevt. V okviru Družinskega inštituta se ukvarja z družinsko terapijo, namenjeno posameznikom, parom in družinam. V zadnjem času je s strokovnimi vsebinami vedno več prisoten tudi v šolah in vrtcih.

Z nami bo razmišljal in spregovoril o samostojnosti.

Mesec januar: Upanje

G. Aleš Čerin, naš tokratni gost, se predstavi kot mož, oče štirih otrok, dedek, predavatelj, podjetnik, skavt, bloger, sodelavec v Družini in Življenju.

Z nami bo, tudi preko svoje življenjske preizkušnje, razmišljal o upanju.

Mesec december: Mir

Ob letošnjem praznovanju godovnega dne našega zavetnika sv. Stanislava nas je kot osrednji gost globoko nagovoril dr. Karel Gržan. Spregovoril nam bo tudi sedaj, v predprazničnem času, tokrat o miru. O miru duha in srca, ki pripomore k lažjemu prenašanju viharnih obdobij v našem življenju.

Želimo vam prijeten ogled in se hkrati opravičujemo za nekoliko slabšo kvaliteto posnetka.

 

Mesec november: Odgovornost

G. Marko Juhant je specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti. Svoje izkušnje in spoznanja iz dolgoletnega dela z otroki v obliki predavanj s konkretnimi primeri iz vsakodnevnega življenja prenaša na učitelje, vzgojitelje, starše in otroke. Je avtor številnih knjižnih uspešnic o vzgoji.

Tokrat nam bo na kratko spregovoril o značilnostih in razvoju odgovornosti pri otrocih in mladih.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.