• Preberi kaj več o španščini na ŠKG.

Španščina … To je ljubezen za vse življenje, presenečenjem nikoli ni konca.[1]

 

Španščina se je jezikom na Škofijski klasični gimnaziji pridružila v šolskem letu 1999/2000, ko se je v 1. c, ki je od takrat španski razred, vpisalo prvih 33 »špancev«. Z utiranjem poti španščini je začela dr. Bojana Tomc, v šolskem letu 2005/2006 pa se ji je pridružila mag. Daša Deželak Oberč.

V preteklih osemnajstih letih smo se tako naučili veliko španščine, pripravljali španske vikende in španske dneve, sodelovali pri španski bralni znački in bralnih tekmovanjih, pisali haikuje v španščini, se s predstavami udeleževali festivala srednješolskega gledališča v španščini, pripravili izmenjavo s šolama iz Seville in Villalbille pri Madridu, na ekskurziji, včasih pa tudi na latinsko-arheološkem taboru, potovali po Španiji in na različne načine sodelovali s Filozofsko fakulteto.

V preteklih letih sta nam pomagali špansko govoreči svet še globlje doumeti  Barcelončanka Eva Iglesias Cruz, naravna govorka in lektorica pri pouku, in Belén González Fernández s Kanarskih otokov, ki je kot naravna govorka-lektorica pri nas opravljala prakso Erasmus ter nam s svojim navdušenjem, prijaznostjo in nadarjenostjo za poučevanje v učilnici in izven nje (pri spoznavanju Ljubljane z maturanti, pri kuhanju španskih jedi, na ekskurzijah, urah konverzacije po pouku, ogledu filmov in gledaliških predstav …) še bolj približala španščino.

Veselje do jezika se vsa leta razrašča preko okvirjev pouka in se včasih kaže tudi v posebnih dosežkih. Vsako leto sodelujemo in dosegamo lepe rezultate v obliki srebrnih, pa tudi zlatih priznanj na državnem tekmovanju srednješolcev iz znanja španščine Dilo en español, ki ga organizira Slovensko društvo učiteljev španščine. Kaj več o preteklih tekmovanjih in letošnjem razpisu lahko prebereš na povezavi tu

Udeležujemo pa se tudi prevajalskega tekmovanja Iuvenes translatores, tekmovanja mladih prevajalcev v Evropski uniji, kjer sta si že dva naša dijaka, ki sta se učila španščino, prislužila posebno priznanje ocenjevalne komisije “Posebna omemba”. Tukaj lahko prebereš kaj več o tekmovanju Iuvenes Translatores.

Med najboljše pisce haikujev v španščini pa se na že tradicionalnem srednješolskem natečaju za najboljši haiku v organizaciji Gimnazije Vič in Cankarjevega doma uvrščamo že od leta 2009, ko se je slovenščini in angleščini na natečaju pridružila tudi španščina. Najboljši haikuji so objavljeni tudi v pesniški zbirki Haiku, ki izide vsako leto ob rezultatih natečaja. Bi rad izvedel kaj več o natečaju za najboljši srednješolski haiku? Ogledaš si ga lahko na tej povezavi. Tukaj pa lahko prebereš nagrajene haikuje zadnjih treh let v španščini in prevodu ali pa prisluhneš, kako so jih recitirali dijaki (tu, tu, tu, tu in tu).

Eden od nagrajenih haikujev, napisan ob ogledu španskega filma La novia (Nevesta):

Caballo negro

va hacia el crepúsculo.

Soledad blanca.

 

Črn konj

odhaja v somrak.

Bela samota.

(Mica Oberstar)

 

 

Zapisala dr. Bojana Tomc

[1] Cees Nooteboom, Stranpoti do Santiaga

 

 

  • Redni del pouka je tudi ekskurzija po Španiji v 3. letniku, kjer se podamo vse do Madrida in Toleda. Greš z nami? Kako je bilo v letošnjem šolskem letu, si oglejte tukaj.

 

  • Lahko pa prebereš tudi kakšno od zabavnih anekdot, ki so se pripetile na ekskurzijah v    preteklih letih ali pa, kako so ekskurzijo jeseni 2019 doživeli dijaki takratnega 3. c.

 

  • Sodelujemo tudi na izmenjavah, ki so lahko skupinske ali individualne. Lani jeseni sta dve dijakinji nekaj časa obiskovali pouk v Zaragozi, dve pa v Valencii.

 

  • Sodeluj v KVIZU o španščini in nekaj značilnostih iz špansko govorečega sveta in preveri svoje znanje: Kahoot!

 

  • Dijaki in dijakinje prvega letnika nadaljevalne skupine španščine ter matura se pogovarjajo o pouku španščine. Zakaj izbrati španščino kot drugi tuji jezik? Kako se jo učimo? Zakaj je koristno znanje španščine? Poslušaj pogovor in izkušnje naših dijakov in dijakinj:

 

 

  • Zakaj so si v 1. letniku izbrali španščino, zakaj jih še vedno navdušuje in katera je njihova najljubša španska beseda, lahko izveš od dijakov 4. letnika, ki se pripravljajo na maturo iz španščine.

 

 

  • Koliko ljudi na svetu govori špansko? Zakaj se učiti španščino? Kje vse govorijo špansko? Odgovore dobiš na povezavah tu in tu.
  • Oglej si posnetka, ki so ju dijaki posneli kot malce drugačno ustno ocenjevanje (tu in tu), in se nauči kakšne (nove) španske besede. Lahko pa si ogledaš tudi, kako jim gre pri petju Juanesove pesmi La camisa negra.
  • V preteklih letih so pri španščini nastale številne zanimive projektne naloge. Nekaj si jih lahko ogledaš tu, tu, tu in tu.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content