Kregarjevo leto

V letu 2023 se spominjamo 50-letnice smrti slikarja in duhovnika Staneta Kregarja (1905–1973) in 30-letnice Galerije Staneta Kregarja, zato bomo v zavodu letošnje leto zaznamovali kot Kregarjevo leto.

Stane Kregar je z Zavodom sv. Stanislava povezan na različne načine: rojen je bil v Zapužah pri Šentvidu istega leta (1905), kot se je začel pouk na Škofijski klasični gimnaziji, kjer je bil nato tudi osem let dijak – v času gimnazije je z ilustracijami sodeloval tudi v dijaškem zborniku Domače vaje. Po maturi je vstopil v bogoslovje in študiral na Teološki fakulteti v Ljubljani, v duhovnika je bil posvečen leta 1929. Ljubljanski škof Gregorij Rožman ga je določil za naslednika umrlega profesorja risanja Gašperja Porente na Škofijski klasični gimnaziji in Kregar si je izbral študij na Akademiji likovnih umetnosti v Pragi, kjer je v letih 1930–1935 študiral v razredu profesorja Maxa Švabinskega. Po koncu študija se je leta 1935 vrnil v Ljubljano in poučeval risanje na Škofijski klasični gimnaziji do nemške zasedbe leta 1941, po izselitvi zavoda pa se je pouk do leta 1945 nadaljeval v Baragovem semenišču za Bežigradom. Ob ponovni ustanovitvi zavoda leta 1993 je bila na podlagi del, ki so jih darovali slikarjevi dediči – sestri Cilka Kregar in Marija Šenk ter brat Ivan Kregar – tu ustanovljena tudi Galerija Staneta Kregarja, ki hrani največjo zbirko slikarjevih del.

V jubilejnem letu načrtujemo več dogodkov, povezanih z življenjem in slikarskim opusom Staneta Kregarja. Za uvod pa vas vabimo k branju predstavitve Kregarjevega življenja in dela Vivimus virtute spiritus, ki ga za spletno revijo KUD Kdo pripravlja naša lanska maturantka Eliška Škaler, sedaj študentka umetnostne zgodovine na Karlovi univerzi v Pragi.

Ob vstopu v jubilejno Kregarjevo leto smo izdali tudi namizni koledar z izbranimi slikami Staneta Kregarja iz zavodske zbirke; izbor slik za posamezne mesece sledi slogovnemu razvoju Kregarjevega slikarstva: od nadrealizma, preko poetičnega barvnega realizma in abstraktne umetnosti do nove figuralike.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content