Small Countries Strong Cultures

Tukaj je – čisto svež in nov – logotip projekta Erasmus+!

Predstavljamo vam logotip Erasmus+ projekta Small Countries Strong Cultures, ki prihaja iz Belgije.

Začetek novega Erasmus+ projekta s srečanjem na Škotskem

Med 1. in 6. oktobrom 2019 je na Wellington School v kraju Ayr na Škotskem potekalo prvo srečanje v okviru novega Erasmus+ projekta Small Countries Strong Cultures.

Nov Erasmus+ projekt in natečaj za njegov logotip

Razveselili smo se novice, da je bil odobren Erasmus+ projekt z naslovom "Small Countries Strong Cultures", ki ga bomo v prihodnjih 24 mesecih izvedli skupaj z Wellington School iz Ayra na Škotskem in Sint-Jozefsinstituut-College iz Geraardsbergna v Belgiji.


Osnovni podatki

Datum začetka projekta:
1. 9. 2019
Datum konca projekta:
31. 8. 2021
Organizacija koordinatorica:
Wellington School, Ayr, Škotska
Partnerske institucije:
Wellington School (Ayr, Škotska)

Sint-Jozefsinstituut-College (Geraardsbergen, Belgija)

Zavod sv. Stanislava (Ljubljana, Slovenija)

Koordinator projekta na ŠKG:
Valerija Lah Peternel
Sodelujoči profesorji:
Alenka Battelino, Lily Schweiger Kotar
Mednarodni program: EU flag-Erasmus+_vect_POS
Erasmus+, KA2

 


Kratek opis projekta

Novi Erasmus+ projekt bo povezal tri manjše evropske narode in dežele, ki so skozi zgodovino pripadale velikim imperijem, pri tem pa ponosno ohranjale svoj jezik in kulturo. Danes vsaka na svoj način sooblikujemo evropsko skupnost.

Ključni poudarki projekta so kulturna dediščina, politični sistemi in krepljenje narodne identitete znotraj evropskega okvirja. Naše delo se bo vrtelo okoli vprašanja Kdo smo?, hkrati pa si bomo prizadevali dijake spodbuditi tudi k razmišljanju o vprašanju Kaj nas povezuje z drugimi? Obračali se bomo v preteklost in spoznavali vodnjake antičnih kultur, iz katerih se naše kulture napajajo, obenem pa bomo usmerjeni tudi v prihodnost, ki bi jo radi kot skupnost živeli in sooblikovali. Naš cilj je (z)graditi skupno evropsko prihodnost, v kateri bi dejavno sobivali vsi narodi, zato moramo dobro spoznati sebe, svoje okolje in svojo kulturo, nato pa se odpreti navzven, iskati stične točke z drugimi in ostajati odprti za različnost. V času vedno glasnejših in močnejših nacionalističnih teženj bi mladim radi pokazali, da so lahko zvesti svoji lokalni skupnosti in državi, hkrati pa se aktivno vključujejo in pomembno sooblikujejo tudi našo širšo evropsko skupnost. Projekt je zasnovan tako, da mlade spodbuja k presoji vrednot, kot jih živimo danes, k oblikovanju lastnega mnenja in k izražanju mnenj v spoštljivem in konstruktivnem duhu.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.