Small Countries Strong Cultures

Izmenjava na Škotskem (3. dan)

V sredo, zadnji dan izmenjave, smo imeli program v dveh skupinah. V šoli smo izdelali svoje barvano steklo z okrasjem iz keltskih vzorcev. Obiskali...   Read More

Izmenjava na Škotskem (2. dan)

Dijaki, ki sodelujejo v Erasmus+ projektu Small Countries, Strong Cultures, se ta teden družijo na Škotskem.

Izmenjava na Škotskem (1. dan)

Dijaki, ki sodelujejo v Erasmus+ projektu Small Countries, Strong Cultures, se ta teden družijo na Škotskem.

Delovno srečanje Erasmus+ projekta Small Countries, Strong Cultures

Po dolgih dveh letih je spet napočil trenutek za male narode in njihove bogate kulture. Škofijska klasična gimnazija je v okviru Erasmus+ projekta Small Countries, Strong Cultures (SCSC) gostila delovno srečanje učiteljev, ki sta se ga udeležila dva učitelja s partnerske šole Wellington School (Ayr, Škotska) in trije s Sint-Jozefscollege (Torhout, Belgija).


Osnovni podatki

Datum začetka projekta:
1. 9. 2019
Datum konca projekta:
31. 8. 2021
Organizacija koordinatorica:
Wellington School, Ayr, Škotska
Partnerske institucije:
Wellington School (Ayr, Škotska)

Sint-Jozefsinstituut-College (Geraardsbergen, Belgija)

Zavod sv. Stanislava (Ljubljana, Slovenija)

Koordinator projekta na ŠKG:
Valerija Lah Peternel
Sodelujoči profesorji:
Alenka Battelino, Lily Schweiger Kotar
Mednarodni program: EU flag-Erasmus+_vect_POS
Erasmus+, KA2

 


Kratek opis projekta

Novi Erasmus+ projekt bo povezal tri manjše evropske narode in dežele, ki so skozi zgodovino pripadale velikim imperijem, pri tem pa ponosno ohranjale svoj jezik in kulturo. Danes vsaka na svoj način sooblikujemo evropsko skupnost.

Ključni poudarki projekta so kulturna dediščina, politični sistemi in krepljenje narodne identitete znotraj evropskega okvirja. Naše delo se bo vrtelo okoli vprašanja Kdo smo?, hkrati pa si bomo prizadevali dijake spodbuditi tudi k razmišljanju o vprašanju Kaj nas povezuje z drugimi? Obračali se bomo v preteklost in spoznavali vodnjake antičnih kultur, iz katerih se naše kulture napajajo, obenem pa bomo usmerjeni tudi v prihodnost, ki bi jo radi kot skupnost živeli in sooblikovali. Naš cilj je (z)graditi skupno evropsko prihodnost, v kateri bi dejavno sobivali vsi narodi, zato moramo dobro spoznati sebe, svoje okolje in svojo kulturo, nato pa se odpreti navzven, iskati stične točke z drugimi in ostajati odprti za različnost. V času vedno glasnejših in močnejših nacionalističnih teženj bi mladim radi pokazali, da so lahko zvesti svoji lokalni skupnosti in državi, hkrati pa se aktivno vključujejo in pomembno sooblikujejo tudi našo širšo evropsko skupnost. Projekt je zasnovan tako, da mlade spodbuja k presoji vrednot, kot jih živimo danes, k oblikovanju lastnega mnenja in k izražanju mnenj v spoštljivem in konstruktivnem duhu.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content